Training unittesten met JUnit, Mockito en TDD

Testen van software? Daar heb je toch testers voor? Dat klopt maar een ontwikkelaar test als eerste zijn eigen code. Ieder stuk code (unit) wordt uitvoerig getest door de ontwikkelaar zelf zodat hij of zij zo goed mogelijke software oplevert. Dit zorgt ook voor robuuste software. Iedere wijziging die daarna op de geteste code volgt, zal ook door de testen heen moeten komen. Op deze manier is het voor de volgende ontwikkelaar die aan deze code sleutelt makkelijker en kan hij of zij het met meer vertrouwen aanpassingen doen. De tests vertellen wel of er onbedoeld een fout in is geslopen.

Unittesten is niet meer weg te denken in de huidige softwareontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat ontwikkelaars unittests kunnen schrijven en ook weten wat het belang is van het schrijven van al deze tests. Unittesten is een net zo wezenlijk onderdeel van software ontwikkeling als het programmeren zelf.

Test Driven Development (TDD) gaat zelfs nog een stap verder door te beginnen met de unittest en daarna pas de te testen code te schrijven. Zo vergeet je nooit om je unittests te schrijven en denk je beter na over je code.

Inschrijven

Deze training duurt 2 dagen. Momenteel zijn er geen trainingen gepland. Maar op verzoek kunnen we deze training altijd geven, bij ons of op locatie.

Deze cursus is aan te raden voor Java ontwikkelaars die de kwaliteit van hun code willen verbeteren door middel van unittesten met JUnit in combinatie met het creëren en configureren van mockobjecten met Mockito.

Voor deze training is basiskennis van Java nodig.

De cursus is praktijkgericht waarin veel wordt geoefend. Gestart wordt met de theorie over unittesten en hierna is het tijd om zelf testen te schrijven met JUnit. Daarna volgt een stuk theorie over het mocken van objecten en gaan studenten vervolgens ook zelf met het mocken met Mockito aan de slag. De theorie van Test Driven Development (TDD) zal ook aan bod komen.

Het studiemateriaal wordt uitgereikt tijdens de training en is samengesteld voor de docent van de Cavero Academy.

Let op: Je hebt voor deze training een laptop nodig met daarop een IDE (bijvoorbeeld Eclipse of IntelliJ) en Java 6 of hoger geïnstalleerd. Aan het begin van de cursus wordt voor JUnit en Mockito gezorgd.

Foto Robert SpaanRobert Spaan

Robert is een Java consultant die zijn ervaring heeft opgedaan binnen zeer grote complexe omgevingen. Agile werken en het streven naar het continue verbeteren en automatiseren van het software voortbrengingsproces staan hierbij centraal. Robert is een consultant met een mening en een visie. Kennisdelen en hierover vertellen zit in zijn bloed!